(tortownica ⌀ 28 cm)
Składniki na biszkopt:
7 jajek
1 szklanka cukru kryształu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
7 łyżek oleju
2 szklanki mąki pszennej tortowej
Składniki na krem brzoskwiniowy:
500 ml śmietanki 30 %
1 szklanka syropu brzoskwiniowego z puszki
1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
2 łyżki cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
1/3 szklanki wody
Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń
kilka okrągłych biszkoptów
masa cukrowa
masa budyniowa
Przygotowanie:
Biszkopt
Białka oddzielić od żółtek i umieścić je w misie miksera. Ubijać na średnich obrotach do powstania sztywnej piany. Wówczas w trakcie dalszego ucierania powoli dosypywać cukier. Białka ubijać łącznie przez 10 minut. Kiedy piana będzie gładka i gęsta, dodać żółtka, zmniejszyć obroty miksera i ucierać krótko tylko do połączenia składników. Następnie do masy wsypać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Suche składniki połączyć z ubitą masą za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki. Gdy składniki się połączą, dolewać olej i całość delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem formy do pieczenia (wyścielone dno blachy). Piec 45 minut w temp. 170 °C bez termoobiegu. Po upieczeniu zimny biszkopt oddzielić nożem od brzegów blachy, wyłożyć i przekroić na trzy blaty.
Brzoskwinie wyjąć z zalewy, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę.
Żelatynę namoczyć w wodzie. W tym czasie syrop brzoskwiniowy przelać do rondelka, wsypać cukier i zagotować. Gorący syrop zdjąć z ognia i dodać do niego żelatynę. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Gdy lekko zacznie tężeć, ubić schłodzoną śmietankę. Kiedy śmietanka będzie ubita na sztywno, dodać do niej serek mascarpone i lekko wymieszać. Następnie cienkim strumieniem wlewać schłodzony syrop z żelatyną i zamieszać do połączenia się składników. Na koniec do masy dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i całość dokładnie wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz