Składniki:
Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki zimnego masła
2 żółtka
1 łyżka gęstej śmietany
szczypta soli
Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki zimnego masła
2 żółtka
1 łyżka gęstej śmietany
szczypta soli
Składniki na farsz z awokado:
1 awokado
5 jajek
1 łyżka chrzanu ze słoiczka
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz
2 łyżki majonezu
Z podanych składników zagnieść ciasto. Można schłodzić je w lodówce przez 60 min lub od razu rozwałkować na stolnicy na grubość około 4 mm i wylepiać nim wnętrze foremek do tartaletek. Przed włożeniem do piekarnika ciasto w każdej foremce nakłuć widelcem. Piec 20 min w temp. 180 °C.
Farsz
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i drobno posiekać. Awokado obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę lub posiekać i skropić sokiem z cytryny. Obrany ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. Jajka, awokado, chrzan, koper i czosnek umieścić w jednym naczyniu. Do składników dodać majonez, całość doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, po czym dokładnie wymieszać. Porcjami nakładać farsz na każdą z babeczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz