1 kostka masła
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki cukru kryształu
4 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mleka skondensowanego
3-4 krople aromatu migdałowego
2 łyżki czekoladowych kropelek do wypieków
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Podczas ucierania wbijać po jednym jajku, wsypywać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Pod koniec ucierania wlać mleko skondensowane oraz aromat. Na koniec wsypać czekoladowe kropelki, a całość wymieszać łyżką.
Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec w temp. 160°C przez 50 minut.
Po upieczeniu babkę polałam karmelową polewą przygotowaną z resztki pozostałego mleka skondensowanego, które podgrzewałam na małym ogniu przez 2 godziny.
Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec w temp. 160°C przez 50 minut.
Po upieczeniu babkę polałam karmelową polewą przygotowaną z resztki pozostałego mleka skondensowanego, które podgrzewałam na małym ogniu przez 2 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz