(forma 24 x 37 cm)
Składniki na biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki cukru kryształu
1 niepełna szklanka mąki pszennej tortowej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę białą:
1/2 l mleka
1 budyń śmietankowy
cukier do smaku
1 kostka masła
Składniki na piankę:
330 ml śmietany 30 %
1 galaretka w kolorze pomarańczowym
Dodatkowo:
starta gorzka czekolada - do posypania
ciasta
1 opakowanie okrągłych biszkoptów czekoladowych
1 płat wafla
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
1/2 słoika kremu czekoladowego Nutella
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić z nich sztywną pianę. Do masy białkowej dodać cukier i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Następnie wbijać po jednym żółtku, lekko mieszając. Na sam koniec wsypać mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem i natłuszczonej formy. Piec ok. 30-40 minut w temp. 160-170 °C. Po upieczeniu biszkopt wystudzić. Kiedy będzie, przekroić na dwa blaty.
Na mleku ugotować budyń. Osłodzić cukrem kryształem wedle uznania. Odstawić do ostygnięcia. Zimny budyń utrzeć z masłem na puszystą masę.
Brzoskwinie wyjąć z zalewy, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę. Do zalewy z brzoskwiń dolać 1, 5 szklanki wody, doprowadzić całość do zagotowania. Wsypać galaretki brzoskwiniowe, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Zanim galaretka zacznie tężeć, wsypać do niej pokrojone brzoskwinie.
Galaretkę w kolorze pomarańczowym rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Dokładnie wymieszać, ostudzić. Śmietanę 30% ubijać w wysokim naczyniu na najwyższych obrotach do uzyskania sztywnej piany. Powoli wlewać rozpuszczoną galaretkę i całość krótko mieszać.
Przełożenie ciasta:
biszkopt - 1/2 masy białej - brzoskwinie w galaretce - biszkopt - krem czekoladowy - wafel - 1/2 masy białej - ułożyć warstwę biszkoptów - pianka ze śmietany 30% - starta czekolada
Ech!!!..... jaki wspaniały placek ,cudny aż chciałoby się go już zjeść .
OdpowiedzUsuń..bardzo kusi ,kusi taki nutelkowy kusicielek ....Przepis wart uwagi ..
..Super ciasto nic dodać ani też ująć ......
Jaki cudny przekładaniec! :)
OdpowiedzUsuńŁał, wygląda imponująco :)
OdpowiedzUsuńWitam ,jaki jest rozmiar blaszki?
OdpowiedzUsuńRozmiar podany w przepisie.
Usuń