Składniki na ciasto:
2 kopiate szklanki mąki pszennej
1 kostka margaryny
2 żółtka
3 łyżki śmietany
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na piankę:
2 duże białka
1/2 szklanki cukru pudru
szczypta soli
Składniki na masę orzechową:
6 łyżek mleka
1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
1/2 szklanki cukru
1 kostka masła
2-3 łyżki mleka w proszku
50 ml rumu
Dodatkowo:
zmielone orzechy włoskie i wiórki kokosowe do obsypania boków ciastek
Przygotowanie:
Ciasto
Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść ciasto, które po wyrobieniu należy przełożyć na min. 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i cienko rozwałkować na grubość około 3 mm. Dalej literatką wykroić małe, okrągłe ciasteczka. Ułożyć je na wyłożonej pergaminem blaszce do pieczenia.
Piana
Białka wraz ze szczyptą soli ubijać w misie na najniższych obrotach miksera do uzyskania sztywnej piany. Stopniowo wsypywać cukier puder i dalej ubijać do uzyskania gęstej masy, która nie będzie wylewać się z naczynia po jego przechyleniu. Wszystkie ciasteczka posmarować z wierzchu pianką. Piec w temp. 180 °C przez 15 minut. Wystudzone ciasteczka przełożyć masą.
Masa orzechowa
Mleko podgrzać z cukrem i doprowadzić je do zagotowania. Gorącym mlekiem zalać zmielone orzechy. Następnie wlać rum, dodać mleko w proszku i całość wymieszać na papkę. Odstawić do ostygnięcia, by orzechy wchłonęły płyny. Kostkę masła utrzeć z orzechami. Gotowym kremem przełożyć ciastka tak, by pianka była na wierzchu. Boki ciastek również posmarować kremem i obtoczyć je w zmielonych orzechach i wiórkach kokosowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz