Muffinki z rodzynkami

Składniki:
50 dag mąki
1 kostka margaryny
niepełna szklanka cukru kryształu
4 jajka
1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat rumowy
2-3 kieliszki rumu
2-3 garści rodzynek

Przygotowanie:
Rodzynki moczymy w rumie (najlepiej namoczyć je na noc). Białka oddzielamy od żółtek. Margarynę ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy żółtka, mleko, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kilka kropel aromatu rumowego.Wszystko mieszamy, na koniec dodajemy namoczone w rumie rodzynki. Z białek ubijamy pianę na sztywno. Delikatnie łączymy ją z wcześniej przygotowaną masą. Masą wykładamy formę do muffinek lub papilotki  - 2/3 wysokości. Piec ok. 20 minut w temp. 180 C.  



1 komentarz: