Oczy carycy

Składniki:
Składniki na ciasto jasne:
6 białek
1 niepełna szklanka cukru kryształ
100 g mąki ziemniaczanej
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na ciasto ciemne:
6 żółtek
2 jaja
6 łyżek cukru kryształ
4 łyżki maki pszennej 
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę budyniową:
1/2 l mleka
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1 kostka masła
cukier - ilość do smaku
1 serek homogenizowany o smaku waniliowym (175 g)

Dodatkowo:
2 galaretki w jednym kolorze (u mnie szafirowa)
1 puszka brzoskwiń
paczka okrągłych biszkoptów
polewa czekoladowa przygotowana własnoręcznie


Przygotowanie:
Ciasto jasne
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i wraz z octem dodać do ubitych białek. 

Ciasto ciemne
Żółtka wraz z jajkami ucierać z cukrem na puszystą masę, aż do białości. Dodawać stopniowo mąkę zmieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz wlewać powoli olej. Całość delikatnie wymieszać. Na blaszce wył0żonej pergaminem nakładać łyżką naprzemiennie placki z jasnego i ciemnego ciasta. Piec około 25 minut w temp. 180 °C (z termoobiegiem). Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty.
 
Galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzątku. Pozostawić do czasu, aż zacznie tężeć.
 
Masa budyniowa
Na mleku gotujemy budyń. Ugotowany, odstawić do wystygnięcia. Masło ucierać na puch. Następnie do miękkiego masła dodawać stopniowo zimny budyń i serek homogenizowany. Do smaku można dodać cukier.
Przełożenie:
blat ciasta - 1/2 kremu - warstwa biszkoptów - pomiędzy biszkopty ułożyć pokrojone w duże kawałki brzoskwinie - warstwa tężejącej galaretki - 1/2 kremu - blat ciasta - polewa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz