Pierniczki

Składniki:
60 dag mąki
20 dag płynnego miodu
1 niepełna szklanka cukru kryształu
6 dag masła
2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 płaskie łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
6 łyżek przegotowanej wody
2 jajka
starta na drobnej tarce skórka z jednej cytryny

Przygotowanie:
W rondelku  podgrzewać miód z wodą, cukrem i tłuszczem do momentu, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Masę zdjąć z ognia i przestudzić. 

Następnie dodać jajka i dokładnie wymieszać. W dalszej części dodać resztę produktów. Wyrobić ciasto.  Przełożyć je na dobrze podsypaną mąką stolnicę i dość cienko wałkować (około 3-4mm). Wykroić foremkami ciasteczka i układać je na przygotowanej blaszce. Należy zachować odstępy, gdyż podczas pieczenia ciastka rosną. Piec w temp. 180 °C ok. 10 minut do momentu, aż zbrązowieją.


Upieczone pierniczki ozdabiać zgodnie z upodobaniami: polewą bądź lukrem. Przechowywać je w zamkniętym słoiku lub metalowej puszce do czasu, kiedy zmiękną. Ciasteczka stają się miękkie już po tygodniu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz