Składniki na ciasto kruche:
200 g mąki pszennej tortowej
100 g margaryny
3 łyżki cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki gęstej śmietany
Składniki na ciasto makowe:
300 g maku
3/4 szklanki cukru kryształu
2 żółtka
5 białek
1 łyżka miodu
2 łyżki powideł śliwkowych
50 g krojonych orzechów włoskich
50 g masła
kilka kropel aromatu migdałowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na ciasto serowe:
1 kg zmielonego białego sera
12 dag margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
6 jajek
1 cukier waniliowy
kilka kropel aromatu cytrynowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na biszkopt orzechowy:
4 jajka
1/2 szklanki cukru kryształu
1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę jabłkową:
1 kg jabłek
2 łyżki cukru
1 galaretka czerwona
Składanka mak-ser-jabłka-orzechy
Składniki:
(forma 24x35 cm)
Ciasto kruche
Na stolnicę wysypać mąkę, którą należy wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę, żółtka oraz śmietanę. Chwilę wszystko siekać nożem, po czym skończyć wyrabianie ciasta ręką. Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować i wyłożyć nim spód przygotowanej do pieczenia formy.
Mak sparzyć i dwukrotnie zemleć w maszynce. Białka ubić na sztywną pianę. W oddzielnym naczyniu utrzeć masło z cukrem, miodem, powidłami i żółtkami. Dodać mak, aromat oraz orzechy. Na koniec do masy makowej dodać ubitą pianę z białek. Całość lekko wymieszać i wyłożyć na wyłożone w formie kruche ciasto.
Masa serowa
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Do masy dodać zmielony ser, aromat, mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i całość lekko wymieszać. Masę serową wyłożyć na warstwę makową. Piec w temp. 160-180 °C przez około 75 minut.
Masa jabłkowa
Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Smażyć na wolnym ogniu z cukrem. Na koniec dodać suchą galaretkę, wymieszać, zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia.
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Do piany dodać cukier i żółtka, po czym krótko wymieszać do połączenia składników. Na koniec wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i orzechami. Biszkopt piec w temp. 180 °C przez około 30 minut.
Przełożenie:
placek makowo-serowy - masa jabłkowa - biszkopt orzechowy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wspaniałe ciasto, musi smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńNa jakiej blaszce upiekłaś ciasto ?
OdpowiedzUsuńCiasto upiekłam w klasycznej, prostokątnej blaszce. Rozmiar zaktualizowany w przepisie.
OdpowiedzUsuńWitam, czy zamiast suchego maku mogę dać masę makową? W tedy zrezygnuje z miodu i orzechów.
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak, ale trzeba będzie dodać do niej pianę z białek. Gotowa masa ze sklepu jest wygodnym rozwiązaniem, ale nie jest tak smaczna, jak domowa - przygotowana z sercem:)
UsuńMogę prosić o przepis na miękką polewę?
OdpowiedzUsuń