Składanka mak-ser-jabłka-orzechy

Składniki: 
(forma 24x35 cm)

Składniki na ciasto kruche:
200 g mąki pszennej tortowej
100 g margaryny
3 łyżki cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki gęstej śmietany

Składniki na ciasto makowe: 
300 g maku 
3/4 szklanki cukru kryształu
2 żółtka
5 białek
1 łyżka miodu
2 łyżki powideł śliwkowych
50 g krojonych orzechów włoskich
50 g masła
kilka kropel aromatu migdałowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Składniki na ciasto serowe: 
1 kg zmielonego białego sera
12 dag margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
6 jajek
1 cukier waniliowy
kilka kropel aromatu cytrynowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na biszkopt orzechowy:
4 jajka
1/2 szklanki cukru kryształu
1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę jabłkową: 
1 kg jabłek
2 łyżki cukru
1 galaretka czerwona

Przygotowanie: 
Ciasto kruche
Na stolnicę wysypać mąkę, którą należy wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę, żółtka oraz śmietanę. Chwilę wszystko siekać nożem, po czym skończyć wyrabianie ciasta ręką. Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować i wyłożyć nim spód przygotowanej do pieczenia formy.
Masa makowa
Mak sparzyć i dwukrotnie zemleć w maszynce. Białka ubić na sztywną pianę. W oddzielnym naczyniu utrzeć masło z cukrem, miodem, powidłami i żółtkami. Dodać mak, aromat oraz orzechy. Na koniec do masy makowej dodać ubitą pianę z białek. Całość lekko wymieszać i wyłożyć na wyłożone w formie kruche ciasto.

Masa serowa
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Do masy dodać zmielony ser, aromat, mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i całość lekko wymieszać. Masę  serową wyłożyć na warstwę makową. Piec w temp. 160-180 °C przez około 75 minut. 
 
Masa jabłkowa
Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Smażyć na wolnym ogniu z cukrem. Na koniec dodać suchą galaretkę, wymieszać, zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia. 
Biszkopt orzechowy
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Do piany dodać cukier i żółtka, po czym krótko wymieszać do połączenia składników. Na koniec wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i orzechami. Biszkopt piec w temp. 180 °C przez około 30 minut.

Przełożenie: 
placek makowo-serowy - masa jabłkowa - biszkopt orzechowy 

6 komentarzy:

  1. Wspaniałe ciasto, musi smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na jakiej blaszce upiekłaś ciasto ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto upiekłam w klasycznej, prostokątnej blaszce. Rozmiar zaktualizowany w przepisie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, czy zamiast suchego maku mogę dać masę makową? W tedy zrezygnuje z miodu i orzechów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, ale trzeba będzie dodać do niej pianę z białek. Gotowa masa ze sklepu jest wygodnym rozwiązaniem, ale nie jest tak smaczna, jak domowa - przygotowana z sercem:)

      Usuń
  5. Mogę prosić o przepis na miękką polewę?

    OdpowiedzUsuń