Składniki:
Składniki na farsz:
1 kg filetu z kurczaka
1/2 kg pieczarek
1 duża papryka czerwona
1 duża papryka żółta
3 średniej wielkości cebule
1 słoiczek przecieru pomidorowego
250 - 300 g sera żółtego
olej do smażenia
przyprawa gyros
sól, pieprz
Składniki na ciasto:
1 kg mąki
1/2 l mleka
100 g drożdży
1,5 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1/2 kostki masła
1 całe jajko
1 żółtko
1 łyżka oregano
Składniki na sos czosnkowy:
6 łyżek majonezu
6 łyżek jogurtu greckiego
4-5 ząbków czosnku
kilka gałązek natki pietruszki
sólDodatkowo:
1 rozkłócone jajko - do posmarowania
ziarna sezamu/czarnuszki/słonecznika - do posypania Przygotowanie:
Ciasto
Masło rozpuścić.
W dużej misie drożdże wymieszać z cukrem, aż się rozpuszczą. Następnie zalać je ciepłym mlekiem. Do misy z drożdżami wsypać mąkę, sól, wlać roztopione masło, wbić jajko i żółtko. Na koniec dosypać oregano. Ręką lub za pomocą robota wyrobić ciasto, które ma być miękkie i elastyczne. Odstawić je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. W tym czasie przygotować farsz i sos czosnkowy.
Farsz
Umyty filet z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z olejem. Pod koniec podsmażania dodać przyprawę gyros.
Na osobnej patelni smażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula nabierze złotego koloru, dodać pokrojone pieczarki i smażyć dalej. Na sam koniec dodać pokrojone w kostkę papryki i chwilę smażyć. Usmażone pieczarki z papryką przełożyć do usmażonego fileta i podsmażać razem przez kilka minut. Dodać przecier pomidorowy oraz starty na tarce o dużych oczkach ser żółty. Wszystko razem wymieszać. Gdyby farsz był zbyt wodnisty i podczas pieczenia nie spowodował zakalca, można dodać 2 łyżki mąki pszennej.
Czosnek przecisnąć przez praskę, natkę pietruszki drobno posiekać. Wszystkie składniki razem wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę. Rozwałkować je na grubość ok. 4-5 mm i wycinać krążki jak na pierogi. Na każdy krążek nakładać łyżką porcję farszu i lepić pierożki. Przed pieczeniem pierożki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami (sezam, czarnuszka).
Piec w temp. 200 °C przez ok. 15-20 minut. Upieczone pierożki podawać z sosem.
Choć pierożki najlepiej smakują wprost z piekarnika, można je następnego dnia podgrzać w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej - są równie smaczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz