Ciasto piaskowe bakaliowo-czekoladowe

Składniki (mała keksówka o wymiarach 25x8 cm):
1 kostka masła
1 szklanka cukru
szczypta soli
4 jajka
1 szklanka mąki pszennej tortowej (150 g)
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (100 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego

Warstwa czekoladowa:
50 g startej gorzkiej czekolady
1 łyżka kakao
1 kopiata łyżka cukru
2 łyżki mleka

Warstwa z orzechami laskowymi:
50 g zmielonych orzechów laskowych
1 łyżka rumu lub 2 krople aromatu rumowego
1/2 łyżeczki cynamonu

Warstwa z orzechami włoskimi:
50 g zmielonych orzechów włoskich 

Warstwa bakaliowa:
garść pokruszonych płatków migdałowych
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 krople aromatu pomarańczowego

Przygotowanie:
Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Rozpuszczone masło najpierw utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po jednym jajku oraz odrobinę mieszanki powstałej z połączenia mąki ziemniaczanej, mąki pszennej, soli i proszku do pieczenia. Na koniec dodać aromat waniliowy. Masę podzielić na 4 części. Do każdej dodać przygotowaną wcześniej mieszankę bakaliową, po czym dokładnie wymieszać. Wszystkie składniki muszą się dokładnie z sobą połączyć. 
Do formy wyłożonej pergaminem wykładać kolejno poszczególne warstwy wedle własnego uznania (w mojej wersji: warstwa bakaliowa - czekoladowa - orzech włoski i laskowy). Piec w temp. 180 °C przez około 60-70 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. mogłabym jeść samą warstwę czekoladową i orzechowe ;) pyszny pomysł na ciasto

    OdpowiedzUsuń