Składniki:
Składniki na biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru kryształ
3/4 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na ciasto makowe:
1 kostka margaryny
1 szklanka mąki pszennej
6 jaj
1/2 szklanki suchego maku
3/4 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na ciasto kokosowe:
4 białka
200 g cukru pudru
250 g wiórek kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę jabłkową:
1,5 kg jabłek
1 łyżka masła
1 galaretka czerwona
Składniki na masę budyniową:
1/2 l mleka
1 budyń śmietankowy
1 kostka masła
cukier puder do smaku
kilka kropel soku z cytryny
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, po czym dodajemy cukier oraz żółtka. Dodajemy mąkę zmieszaną z z proszkiem do pieczenia. Biszkopt wylewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Pieczemy w temp. 180C ok. 30minut.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Margarynę wraz z cukrem ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy żółtka i pozostałe składniki. Na koniec masę łączymy z ubitą pianą. Całość delikatnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Wsypujemy wiórki kokosowe zmieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy całość. Na blaszkę wylewamy połowę ciasta makowego. Warstwę tę przykrywamy ciastem kokosowym, na które nakładamy resztę ciasta makowego. Całość pieczemy w temp. 180 C do tzw. suchego patyczka.
Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Smażymy je na maśle do miękkości. Na koniec zdejmujemy z ognia i wsypujemy suchą galaretkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Na mleku gotujemy budyń wedle przepisu. Zimny budyń ucieramy z kostką masła. Do tak powstałej masy wyciskamy kilka kropel soku z cytryny oraz dosładzamy cukrem pudrem.
Przełożenie:
ciasto makowo-kokosowe - 1/2 masy budyniowej - masa jabłkowa - 1/2 masy budyniowej - biszkopt
Ciasto z wierzchu polałam polewą czekoladową.
Wygląda imponująco :)
OdpowiedzUsuńPyszny przekładaniec) ))
OdpowiedzUsuń