Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru pudru
3 żółtka
1/2 kostki margaryny
2 łyżki gęstej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu cytrynowego
Składniki na ser:
1,5 kg sera
10 jaj
1 kostka masła
1/2 kostki margaryny
350 g cukru pudru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3-4 krople aromatu cytrynowego
1 opakowanie rodzynek
Składniki na orzechową glazurę:
1/2 kostki masła
20-25 dag grubo posiekanych orzechów włoskich
1/3 szklanki cukru kryształ
3 łyżki płynnego miodu
2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Ze
składników na ciasto (wszystkie muszą być w temp. pokojowej) zagniatamy
ręką ciasto do uzyskania jednolitej masy. Ciasto rozwałkowujemy i
wykładamy nim spód przygotowanej do pieczenia formy.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut i odciskamy z nadmiaru wody. Osuszone rodzynki obtaczamy w mące (dzięki temu podczas pieczenia nie opadną). Margarynę
i masło ucieramy z cukrem i dodajemy po jednym żółtku. Całość ucieramy
na puszystą białą masę. W trakcie ucierania dodajemy stopniowo po łyżce
sera, mąkę ziemniaczaną, aromat. Na koniec ubijamy pianę z 13 białek, którą delikatnie mieszamy z
resztą masy serowej oraz rodzynkami. Gotową masę wylewamy na blachę. Wstawiamy do
piekarnika (temp. 180 C).
Wszystkie składniki na polewę orzechową umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia. Kiedy glazura nieco przestygnie i będzie gęsta, wylewamy ją na upieczony serowiec.
Wszystkie składniki na polewę orzechową umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia. Kiedy glazura nieco przestygnie i będzie gęsta, wylewamy ją na upieczony serowiec.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz