Uszka z grzybami

Składniki:
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
1 jajko
szczypta soli
ok. 1/2 szklanki ciepłej przegotowanej wody

Składniki na farsz:
20-30 dag grzybów mrożonych  - w mojej wersji borowiki obgotowane w słonej wodzie przed zamrożeniem
1 mała cebula
2-3 łyżki oleju
sól, pieprz

Przygotowanie:
Obraną cebulę pokroić w kostkę i smażyć na oleju, aby się zeszkliła. Rozmrożone grzyby drobno posiekać i dodać je na patelnię z cebulą. Całość doprawić solą i pieprzem.
Z mąki, jajka, wody i soli wyrobić elastyczne ciasto. Wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę, cienko rozwałkować i wykrawać literatką małe krążki. Na każdy krążek ciasta nakładać farsz, lepić małe pierożki, a ich końce zlepiać ze sobą, tworząc kształt uszka. Uszka gotować w lekko osolonej wodzie. Po wypłynięciu na wierzch gotować je jeszcze około 1 minuty.

Jeśli wolimy w uszkach nadzienie bardziej "kremowe", zamiast kawałków grzybów, usmażone borowiki można zmielić w maszynce do mięsa z dodatkiem bułki tartej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz