Pulpety mięsno-ryżowe w sosie pomidorowym


 

Składniki:
1/2 kg zmielonej szynki
1/2 kg drobno poszatkowanej białej kapusty
1 torebka ryżu
1 puszka pomidorów krojonych
2 jajka
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
2-3 ziarenka ziela angielskiego
4 szklanki wody
1 łyżeczka cukru
bułka tarta
sól, pieprz
bazylia
tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

Do zmielonego mięsa wbić jajka, dodać suchy ryż, przeciśnięty przez praskę czosnek, poszatkowaną kapustę, 3-4 łyżki bułki tartej. Całość doprawić solą i pieprzem, po czym wyrobić gładką masę. Z gotowej masy wyrabiać w ręce niewielkiej wielkości pulpety (w trakcie gotowania dzięki ryżowi zwiększą swą objętość). Każdy z nich obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Pulpety smażyć z dwóch stron przez kilka minut. W trakcie smażenia przygotować sos pomidorowy. Do garnka wlać wodę, dodać pomidory z puszki, ziele angielskie, liść laurowy. Całość mieszać i postawić na ogień, doprowadzając do zagotowania. Usmażone pulpety przełożyć do garnka z sosem tak, aby były w całości przykryte płynem. Dusić na małym ogniu około 30-40 minut. W trakcie duszenia doprawić cukrem, solą, pieprzem i bazylią.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz