Składniki:
 1/2 kg zmielonej szynki 
 1/2 kg drobno poszatkowanej białej kapusty
 1 torebka ryżu 
 1 puszka pomidorów krojonych 
 2 jajka
2 ząbki czosnku
 2 listki laurowe
 2-3 ziarenka ziela angielskiego
 4 szklanki wody
 1 łyżeczka cukru
 bułka tarta
 sól, pieprz
 bazylia
 tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Do zmielonego mięsa wbić jajka, dodać suchy ryż, przeciśnięty przez praskę czosnek, poszatkowaną kapustę, 3-4 łyżki bułki tartej. Całość doprawić solą i pieprzem, po czym wyrobić gładką masę. Z gotowej masy wyrabiać w ręce niewielkiej wielkości pulpety (w trakcie gotowania dzięki ryżowi zwiększą swą objętość). Każdy z nich obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Pulpety smażyć z dwóch stron przez kilka minut. W trakcie smażenia przygotować sos pomidorowy. Do garnka wlać wodę, dodać pomidory z puszki, ziele angielskie, liść laurowy. Całość mieszać i postawić na ogień, doprowadzając do zagotowania. Usmażone pulpety przełożyć do garnka z sosem tak, aby były w całości przykryte płynem. Dusić na małym ogniu około 30-40 minut. W trakcie duszenia doprawić cukrem, solą, pieprzem i bazylią.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz