5 kopiastych łyżek mąki żytniej razowej
1 kopiasta łyżka mąki pszennej
1 l przegotowanej wody
4 ząbki czosnku
3-4 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
8 ziaren czarnego pieprzu
kromka razowego chleba
1 łyżka majeranku
1 l przegotowanej wody
4 ząbki czosnku
3-4 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
8 ziaren czarnego pieprzu
kromka razowego chleba
1 łyżka majeranku
Przygotowanie:
Zakwas należy przygotować 7-10 dni przed planowanym gotowaniem żurku.
Do glinianego naczynia lub słoika wsypać mąkę i zalać ją wodą. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać rozgniecione nadgarstkiem ząbki czosnku oraz pozostałe przyprawy. Całość dokładnie wymieszać, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Żur należy codziennie przemieszać łyżką, by pracował. Po tygodniu żur można przelać do butelek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz