Składniki:
(forma o wymiarach 25 x 37 cm)
Składniki na biszkopt czekoladowy:
4 jajka
2/3 szklanki cukru kryształu
2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
1 kopiasta łyżka kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na mus brzoskwiniowy:
1 puszka brzoskwiń w syropie
2 galaretki brzoskwiniowe
1 szklanka wody
Składniki na masę serową:
800 g sera z wiaderka
1 opakowanie budyniu śmietankowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 kostki masła
2 jajka
2 żółtka
3/4 szklanki cukru kryształu
2/3 szklanki mleka
Dodatkowo:
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
2 galaretki pomarańczowe
3 małe opakowania delicji o smaku pomarańczowym
3 szklanki wody
Przygotowanie:
Biszkopt czekoladowy
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie, w trakcie dalszego ubijania, wsypać cukier i ucierać około 3-4 minuty. Dalej dodać żółtka i lekko zamieszać całość tylko do połączenia składników. Na koniec wsypać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników. Masę wylać na wyłożoną pergaminem formę do pieczenia. Piec około 30-35 min w temp. 170 °C (bez termoobiegu). Upieczony biszkopt ostudzić.
Mus brzoskwiniowy
Brzoskwinie wraz z syropem rozdrobnić za pomocą blendera na gładką papkę. Galaretki rozpuścić we wrzącej, przegotowanej wodzie, po czym wlać je do musu brzoskwiniowego i dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce, by masa stężała. Wówczas wyłożyć ją na upieczony, zimny biszkopt czekoladowy. Na całej powierzchni musu rozłożyć warstwę biszkoptów.
W rondelku rozpuścić masło z cukrem i zagotować. Następnie, trzymając masę na średnim ogniu, dodać ser. Cały czas mieszając, zagotować masę. W oddzielnym naczyniu wymieszać suchy budyń z mlekiem, mąką ziemniaczaną, jajkami i żółtkami. Przygotowany budyń wlać do gotującej się masy serowej. Całość energicznie i dokładnie mieszać, doprowadzając masę do zgęstnienia. Następnie gęstą masę zdjąć z ognia, lekko wystudzić, po czym wyłożyć na warstwę z biszkoptów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz