Kruche ciasteczka z ugotowanymi żółtkami

Składniki:
3 ugotowane żółtka
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 kostka masła
1/2 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:
gęsta konfitura/ dżem/marmolada
Przygotowanie:
Ugotowane żółtka przetrzeć przez sitko. Dodać do nich cukier puder, przesianą mąkę oraz pokrojone na mniejsze kawałki miękkie masło. Wszystkie składniki wyrabiać tak długo, aż powstanie ciasto. Gotowe schłodzić w lodówce przez 15-30 minut. Następnie ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość 2-3 mm. Kieliszkiem wycinać kółeczka, które od razu należy układać na wyłożonej pergaminem blaszce. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 170 °C. Upieczone i ostudzone ciasteczka można posypać cukrem pudrem lub przełożyć marmoladą, polać lukrem lub czekoladą. Przechowywać w zamkniętym pudełku. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz