Tort śmietankowo-czekoladowy z żelką truskawkową

Składniki:
(tortownica ⌀ 28 cm)
Składniki na biszkopt

6 jajek
1 niepełna szklanka cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej

Składniki na żelkę truskawkową:
400 g świeżych truskawek
1 galaretka truskawkowa

Składniki na masę czekoladową:
1,5 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
1 łyżka cukru
3/4 kostki masła
1 tabliczka roztopionej gorzkiej czekolady (100 g)
garść drobno posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka suchej kawy rozpuszczalnej

Masa śmietanowa:
0,8 l śmietany 30 %
1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
4 kopiate łyżki cukru pudru
2 płaskie łyżki żelatyny
1/4 szklanki wrzącej wody 

Przygotowanie:
Biszkopt

Białka oddzielić od żółtek i umieścić je w misie miksera. Ubijać na średnich obrotach do powstania sztywnej piany. Wówczas w trakcie dalszego ucierania powoli dosypywać cukier. Białka ubijać łącznie przez 10 minut. Kiedy piana będzie gładka i gęsta, dodać żółtka, zmniejszyć obroty miksera i ucierać krótko tylko do połączenia składników. Następnie do masy wsypać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Suche składniki połączyć z ubitą masą za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki. Gdy składniki się połączą, dolewać olej i całość delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem formy do pieczenia (wyścielone dno blachy). Piec 45 minut w temp. 170 °C bez termoobiegu. Po upieczeniu zimny biszkopt oddzielić nożem od brzegów blachy, wyłożyć i przekroić na trzy blaty.

Żelka truskawkowa
Żelkę najlepiej przygotować dzień wcześniej. Do rondelka przełożyć truskawki. Owoce podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż zmiękną. Wtedy rozdrobnić je blenderem na papkę. Do gorącej masy truskawkowej wsypać suchą galaretkę. Całość energicznie wymieszać, by galaretka całkowicie się rozpuściła. Masę ostudzić, po czym przelać ją do okrągłej formy, nieco mniejszej od średnicy tortu. Aby żelka dała się wygodnie wyjąć z naczynia, warto jego dno wyścielić folią spożywczą. Masę schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.

Masa czekoladowa
Z mleka, sproszkowanego budyniu i cukru ugotować budyń. Gotowy budyń należy schłodzić. Masło utrzeć na puch. Dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu i cały czas ucierać. Następnie cienkim strumieniem wlewać ostudzoną roztopioną gorzką czekoladę. Na koniec wsypać orzechy i suchą kawę rozpuszczalną. Całość lekko zamieszać do połączenia się składników.

Masa śmietanowa
Żelatynę zalać wodą i dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. W miarę możliwości płynna żelatyna powinna być przestudzona. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijać na wysokich obrotach. Kiedy zacznie gęstnieć, zmniejszyć obroty miksera, wsypać cukier puder, ubijać do momentu, aż zgęstnieje. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone. Powoli wymieszać go z ubitą śmietanką. W trakcie ubijania wlewać płynną żelatynę i całość znów wymieszać tylko do połączenia się składników.

Przełożenie:
biszkopt - masa czekoladowa - masa śmietanowa - biszkopt - masa śmietanowa - żelka truskawkowa - masa śmietanowa -
masa czekoladowa - biszkopt 
 
Wykończenie tortu: krem maślany na bezie szwajcarskiej oraz różowy drip.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz