2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru pudru
3/4 kostki zimnego masła
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
marmolada lub gęsty dżem do przełożenia
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Wsypać cukier puder, dodać żółtka oraz masło, po czym wszystko razem posiekać nożem. Po chwili zagnieść jednolite ciasto, z którego uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić przez 30 min w lodówce. Schłodzone ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i cienko rozwałkować na grubość około 3 mm. Szklanką lub foremką wycinać kółka. W połowie ciastek na środku każdego z nich wykroić mniejsze kółeczko. Ciastka ułożyć na wyłożonej pergaminem formie. Piec około 10 mim w temp. 180 °C. Upieczone ciasteczka ostudzić, a następnie przekładać marmoladą, smarując tylko ciasteczka pełne i przykrywając je ciasteczkiem z dziurką. Na koniec ciasteczka obficie obsypać cukrem pudrem.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Wsypać cukier puder, dodać żółtka oraz masło, po czym wszystko razem posiekać nożem. Po chwili zagnieść jednolite ciasto, z którego uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić przez 30 min w lodówce. Schłodzone ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i cienko rozwałkować na grubość około 3 mm. Szklanką lub foremką wycinać kółka. W połowie ciastek na środku każdego z nich wykroić mniejsze kółeczko. Ciastka ułożyć na wyłożonej pergaminem formie. Piec około 10 mim w temp. 180 °C. Upieczone ciasteczka ostudzić, a następnie przekładać marmoladą, smarując tylko ciasteczka pełne i przykrywając je ciasteczkiem z dziurką. Na koniec ciasteczka obficie obsypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz