Pierogi z truskawkami

Pierogi z owocami to smak lata podany na talerzu. Podane z jogurtem naturalnym są idealnym drugim daniem w czasie upałów. Świetnie sprawdzają się także jako letnia kolacja.
Składniki:
3,5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1/2 łyżeczki soli 
1 szklanka letniej wody

Dodatkowo:
świeże owoce truskawek 
woda
szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę. W środku zrobić palcem małe wgłębienie, do którego wsypać sól, wbić jajko i wlać odrobinę wody. Wyrabiać rękami ciasto. W trakcie wyrabiania dolewać resztę wody. Pracować z ciastem tak długo, aż przestanie się kleić i nabierze gładkiej, elastycznej konsystencji. Ciasto nie może być zbyt zwarte, a jednocześnie powinno pozostać wolne. W razie potrzeby dolać wodę (gdyby było zbyt twarde) lub podsypać mąką (gdyby pozostało zbyt luźne).

Zanim nastąpi lepienie pierogów, należy przygotować wodę. Do dużego garnka wlać wodę, dodać do niej szczyptę soli, nastawić na kuchenkę i zagotować.

Ciasto podsypać mąką i rozwałkować cienko na grubość około 2 mm.  Szklanką wykroić krążki. Na każdy krążek ciasta położyć truskawkę. Następnie krążek złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi pierogów. 
Zlepione pierogi wrzucać na gotującą się, osoloną wodę. Zamieszać drewnianą łyżką, by się nie skleiły. Gotować tak długo, aż pierogi wypłyną na wierzch. Następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok. 2-3 minuty. Pierogi wyłowić łyżką cedzakową i podawać na talerze. Przed podaniem można polać je jogurtem naturalnym lub śmietaną i delikatnie oprószyć cukrem kryształem.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz