Sałatka Cezar

Składniki:
1 duży filet z kurczaka
1 średniej wielkości sałata rzymska
1-2 łyżki oliwy
2-3 łyżki startego parmezanu
2 kromki chleba lub kawałek bagietki (smaczniejsza)
sól, pieprz

Składniki na sos:
4 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy dijon
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie:
Filet umyć, pokroić w średniej wielkości kostkę i podsmażyć na oliwie, doprawiając w trakcie smażenia solą i pieprzem.
Filet zdjąć z patelni, zaś w miejsce mięsa wrzucić pokrojone w kostkę pieczywo. Pieczywo podsmażać na suchej patelni przez około 5 minut. Podczas smażenia przewracać co jakiś czas.
Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać.
Umytą sałatę porwać w palcach na mniejsze kawałki, przełożyć do naczynia i wymieszać z połową sosu. Na sałacie ułożyć usmażony filet z kurczaka, skropić go resztą sosu. Na wierzchu ułożyć przygotowane grzanki, a całość posypać startym parmezanem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz