10 łyżek jogurtu naturalnego
4 jaja
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka cukru kryształu
1/2 kostki masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki pasty waniliowej
Dodatkowo:
1/3 szklanki czekoladowych kropelek lub kawałek posiekanej drobno gorzkiej czekolady
Krem:
200 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Ciasto
Masło rozpuścić i ostudzić. Do jednej misy wbić jajka, dodać jogurt, pastę waniliową i wlać ostudzone masło. Składniki mokre połączyć za pomocą trzepaczki do całkowitego połączenia się produktów. W drugiej misie wymieszać wszystkie składniki sypkie (przesianą mąkę, cukier kryształ, sodę). Składniki sypkie przesypać do naczynia z masą jajeczną. Całość dokładnie wymieszać łyżką do momentu, aż wstanie jednolita konsystencja ciasta. Na koniec wsypać czekoladowe kropelki i masę wymieszać jeszcze raz. Do przygotowanych papilotek nakładać łyżką ciasto do 2/3 ich wysokości. Muffiny piec 20 minut w temp. 180 °C. Po upieczeniu ostudzone muffinki warto udekorować kremem.
Masło rozpuścić i ostudzić. Do jednej misy wbić jajka, dodać jogurt, pastę waniliową i wlać ostudzone masło. Składniki mokre połączyć za pomocą trzepaczki do całkowitego połączenia się produktów. W drugiej misie wymieszać wszystkie składniki sypkie (przesianą mąkę, cukier kryształ, sodę). Składniki sypkie przesypać do naczynia z masą jajeczną. Całość dokładnie wymieszać łyżką do momentu, aż wstanie jednolita konsystencja ciasta. Na koniec wsypać czekoladowe kropelki i masę wymieszać jeszcze raz. Do przygotowanych papilotek nakładać łyżką ciasto do 2/3 ich wysokości. Muffiny piec 20 minut w temp. 180 °C. Po upieczeniu ostudzone muffinki warto udekorować kremem.
Krem
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Do ubitej śmietanki dodać cukier puder, po czym partiami dodawać serek mascarpone. Całość delikatnie ubić do połączenia się składników. Krem przełożyć do rękawa i ozdabiać nim babeczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz