Racuchy kokosowe z czereśniami

Składniki:
Składniki na rozczyn: 
50 g drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
3 łyżki mąki
1 łyżka cukru kryształu

Składniki na ciasto:
4 niepełne szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka mleka kokosowego
1 jajo
2 łyżki cukru kryształu
szczypta soli

Dodatkowo:
szklanka czereśni
olej do smażenia
Przygotowanie: 
Rozczyn
W dużej misie drożdże zalać ciepłym mlekiem, dodać do nich cukier i mąkę, po czym rozmieszać trzepaczką. Przygotowany w ten sposób zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut, by podrósł.

Ciasto
Umyte czereśnie wydrylować.
Do misy z rozczynem wsypać mąkę zmieszaną z solą i cukrem kryształem, wbić jajko, wlać letnie mleko (nie może być gorące, by drożdże się nie spaliły) i podgrzane mleko kokosowe. Ciasto wyrabiać łyżką tak, by przez cały czas zagarniać mąkę do środka. Kiedy wszystkie składniki będą połączone, dodać pozbawione pestek czereśnie i znów całość delikatnie zamieszać. Ciasto nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. 

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Porcje wyrośniętego ciasta nakładać na rozgrzany tłuszcz łyżką namoczoną w zimnej wodzie. Racuchy smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Po usmażeniu zdjąć je z patelni i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz