Składniki na rozczyn:
50 g drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
3 łyżki mąki
1 łyżka cukru kryształu
Składniki na ciasto:
4 niepełne szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka mleka kokosowego
1 jajo
2 łyżki cukru kryształu
szczypta soli
Dodatkowo:
szklanka czereśni
olej do smażenia
Przygotowanie:
Rozczyn
W
dużej misie drożdże zalać ciepłym mlekiem, dodać do nich cukier i mąkę,
po czym rozmieszać trzepaczką. Przygotowany w ten sposób zaczyn odstawić w
ciepłe miejsce na 10-15 minut, by podrósł.
Ciasto
Umyte czereśnie wydrylować.
Do
misy z rozczynem wsypać mąkę zmieszaną z solą i cukrem kryształem, wbić jajko, wlać letnie mleko (nie może być
gorące, by drożdże się nie spaliły) i podgrzane mleko kokosowe. Ciasto wyrabiać łyżką tak, by przez
cały czas zagarniać mąkę do środka. Kiedy wszystkie składniki będą
połączone, dodać pozbawione pestek czereśnie i znów całość delikatnie zamieszać. Ciasto
nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Porcje wyrośniętego ciasta nakładać na rozgrzany tłuszcz łyżką namoczoną w zimnej wodzie. Racuchy smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Po usmażeniu zdjąć je z patelni i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Porcje wyrośniętego ciasta nakładać na rozgrzany tłuszcz łyżką namoczoną w zimnej wodzie. Racuchy smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Po usmażeniu zdjąć je z patelni i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz