Biszkopt z truskawkami

Składniki:
forma 28x28 cm

Składniki na biszkopt:
8 jaj
1,5 szklanki cukru kryształu
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę budyniową:

2,5 szklanki mleka
6 łyżek cukru
1 budyń waniliowy
2 żółtka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 kostka masła
1 kostka margaryny
50 ml likieru jajecznego

Dodatkowo:
3 galaretki o smaku truskawkowym
około 1 kg świeżych truskawek

 

Przygotowanie:  
Biszkopt
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie wsypać cukier i krótko mieszać. W trakcie dalszego ucierania dodać żółtka. Wymieszać je tylko do połączenia się składników. Na koniec wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem formę do pieczenia i piec 35 min w temp. 170 °C. Po upieczeniu biszkopt ostudzić i przekroić na dwie części.
Masa budyniowa
W połowie szklanki mleka roztrzepać żółtko, mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz budyń w proszku. Pozostałe mleko zagotować w rondelku. Na wrzące mleko wlać rozrobiony budyń. Całość mieszać do czasu, aż budyń zgęstnieje. Ugotowany budyń zdjąć z ognia i ostudzić. Kiedy będzie zimny, masło i margarynę utrzeć na puszystą masę. W trakcie ucierania dodawać po łyżce zimny budyń i ucierać dalej. Na koniec wlać likier i ucierać do połączenia się składników. 

Galaretki rozpuścić w pięciu szklankach przegotowanej, wrzącej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na połówki.
 
Przełożenie:
biszkopt - 1/3 masy budyniowej - warstwa z truskawek - 1/3 masy budyniowej - biszkopt - 1/3 masy budyniowej - warstwa z truskawek - galaretka 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz