Makaron z kulkami mięsnymi

Składniki:
Składniki na sos:

1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 słoik passaty pomidorowej (700 ml)
2 łyżki ajwaru
1/2 szklanki wody
sól, pieprz
papryka w proszku (ostra i słodka)
1 łyżeczka cukru
oregano, zioła prowansalskie
olej

Składniki na pulpety:
500 g mięsa mielonego
1 jajko
1 ząbek czosnku
2 kromki białego chleba
sól, pieprz

Dodatkowo:
opakowanie razowego makaronu tagliatelle
szczypiorek
ser grana padano

Przygotowanie:

Pulpety 

Do mięsa wbić jajko, dodać namoczony uprzednio w wodzie chleb i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawić solą oraz pieprzem, po czym dokładnie wyrobić w rękach. Z mięsa formować małe kulki (wielkości orzecha włoskiego).

Sos
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju na głębokiej patelni wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do zeszklonej cebuli wlać passatę i wodę, dodać ajwar i całość doprawić przyprawami. Do gotującego się sosu dodać przygotowane wcześniej pulpeciki. 

 
Naczynie przykryć. Mięso dusić w sosie na małym ogniu przez 15 minut. W tym czasie makaron  ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić.
 
Porcję makaronu ułożyć na talerzu, na wierzchu nakładać pulpety z sosem. Danie posypać drobno posiekanym szczypiorkiem i ulubionym serem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz