Składniki na sos:
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 słoik passaty pomidorowej (700 ml)
2 łyżki ajwaru
1/2 szklanki wody
sól, pieprz
papryka w proszku (ostra i słodka)
1 łyżeczka cukru
oregano, zioła prowansalskie
olej
Składniki na pulpety:
500 g mięsa mielonego
1 jajko
1 ząbek czosnku
2 kromki białego chleba
sól, pieprz
Dodatkowo:
opakowanie razowego makaronu tagliatelle
szczypiorek
ser grana padano
Przygotowanie:
Pulpety
Do mięsa wbić jajko, dodać namoczony uprzednio w wodzie chleb i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawić solą oraz pieprzem, po czym dokładnie wyrobić w rękach. Z mięsa formować małe kulki (wielkości orzecha włoskiego).
Sos
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju na głębokiej patelni wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do zeszklonej cebuli wlać passatę i wodę, dodać ajwar i całość doprawić przyprawami. Do gotującego się sosu dodać przygotowane wcześniej pulpeciki.
Naczynie przykryć. Mięso dusić w sosie na małym ogniu przez 15 minut. W tym czasie makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić.
Porcję makaronu ułożyć na talerzu, na wierzchu nakładać pulpety z sosem. Danie posypać drobno posiekanym szczypiorkiem i ulubionym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz