Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Składniki:
Składniki na zaczyn:
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru kryształu
40 g świeżych drożdży
1/4 szklanki ciepłego mleka

Składniki na ciasto:
4 szklanki mąki pszennej tortowej
5 żółtek
1 szklanka ciepłego mleka
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 kostki masła
szczypta soli
4-5 łodyg świeżego rabarbaru

Składniki na kruszonkę:
3 łyżki cukru kryształu
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżki mąki pszennej
1/4 kostki masła
2 garście płatków migdałowych
Przygotowanie:
Rozczyn
Wszystkie składniki na zaczyn umieścić w misie. Wymieszać je dokładnie, by rozpuściły się drożdże.  Misę nakryć ściereczką i odstawić na 10 minut, by zaczyn podwoił objętość.

Kruszonka 
Wszystkie składniki umieścić w jednym naczyniu i zagniatać ręcznie do połączenia się składników. Uformować kulkę i kruszonkę schłodzić w lodówce.
Ciasto
Łodygi rabarbaru umyć i osuszyć. Poodcinać końcówki i usunąć cienką skórkę. Łodygi pokroić na mniejsze kawałki.
Masło roztopić w rondelku, następnie roztopione zdjąć z ognia.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem  waniliowym na puszystą masę. 

Kiedy zaczyn wyrośnie, wsypać do niego mąkę zmieszaną ze szczyptą soli, a także delikatnie wlać masę jajeczną,  ciepłe mleko oraz płynne letnie masło. Składniki dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić ręką, aby powstało elastyczne ciasto. Gdyby w trakcie wyrabiania ciasto się kleiło do rąk, należy podsypywać je odrobiną mąki. Z wyrobionego ciasta uformować kulę i pozostawić ją w misie. Naczynie nakryć ściereczką, odstawić je na 1 godzinę w ciepłe miejsce, by ciasto urosło. Po tym czasie ciasto wyjąć z naczynia i przełożyć je do dużej blachy, wyłożonej wcześniej pergaminem. Na cieście rozłożyć pokrojone kawałki rabarbaru, po czym lekko wcisnąć je w środek. 
Kruszonkę rozdrobnić na całej powierzchni rabarbaru.  
Tak przygotowane ciasto odstawić na 20-30 minut, by odpoczęło i ponownie podrosło. Po tym czasie piec 35-40 minut w temp. 175 °C. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz