Tort kawowy

Składniki: 
(tortownica 24 cm)

Składniki na biszkopt: 
6 jaj 
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki pszennej tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki ciepłej wody
2 łyżki kawy rozpuszczalnej

Składniki na krem kawowy:
0,5 l śmietany kremówki 
250 g serka mascarpone 
1 bezbarwna galaretka
1/2 szklanki przegotowanej, gorącej wody
1 łyżka kawy rozpuszczalnej

Składniki na poncz:
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1/4 szklanki przegotowanej wody
kieliszek spirytusu lub wódki 

Dodatkowo:
1 opakowanie bez
1/2 małego słoiczka dżemu porzeczkowego
2-3 łyżki Nutelli 
Przygotowanie:
Biszkopt
Kawę rozpuścić w wodzie.
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Następnie podczas dalszego ucierania do białek wsypywać cukier i dodawać po jednym żółtku. Wlać rozpuszczoną kawę, a na koniec wsypać obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy. Piec około 30 minut w temp.  160-170 °C. Po upieczeniu zimny biszkopt przekroić na trzy blaty. 

Poncz
Kawę rozpuścić w przegotowanej wodzie. Do kawy dodać alkohol i całość wymieszać.

Krem kawowy
Bezbarwną galaretkę rozpuścić w przegotowanej wodzie. Dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia. 
Kawę rozpuścić w trzech łyżkach przegotowanej wody. Ostudzić.
Schłodzoną śmietankę ubijać mikserem na wysokich obrotach. Kiedy będzie ubita, zmniejszyć obroty miksera i dodać serek mascarpone. Dalej wlać płynną galaretkę i kawę. Całość delikatnie wymieszać.  
Przełożenie:
Każdy z blatów nasączyć z dwóch stron ponczem. Pierwszy blat posmarować dżemem porzeczkowym. Następnie układać od wewnętrznej strony do środka warstwę bez. Środek, gdzie nie ma bez uzupełnić kremem czekoladowym. 
Bezową warstwę pokryć połową masy, nałożyć kolejny nasączony blat i znów rozsmarować warstwę kremu. Wierzch i boki tortu pokryć częścią masy i dekorować według uznania. 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz