10 łyżek jogurtu naturalnego
4 jaja
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka cukru kryształu
1/2 kostki masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki pasty waniliowej
Dodatkowo:
gęsta konfitura malinowa
Krem:
200 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Ciasto
Masło rozpuścić i ostudzić.
Do jednej misy wbić jajka, dodać jogurt, pastę waniliową i wlać ostudzone masło. Wszystkie mokre składniki roztrzepać trzepaczką do całkowitego połączenia się produktów.
W drugiej misie wymieszać wszystkie sypkie składniki, tj. przesianą mąkę, cukier kryształ i sodę. Składniki sypkie przesypać do naczynia z masą jajeczną. Całość dokładnie wymieszać łyżką do momentu, aż połączą się wszystkie składniki.
Do przygotowanych papilotek najpierw nałożyć łyżkę ciasta. Następnie na środek nałożyć małą łyżeczką konfiturę, którą należy pokryć drugą łyżką ciasta.
Papilotki z ciastem powinny być uzupełnione do 2/3 wysokości, ponieważ w trakcie pieczenia babeczki rosną.
Krem
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Do ubitej śmietanki dodać cukier puder, po czym partiami dodawać serek mascarpone. Całość delikatnie ubić do połączenia się składników. Krem przełożyć do rękawa i ozdabiać nim babeczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz