Chałka drożdzowa II


Składniki:
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
4 łyżki cukru kryształu
2 małe jajka
50 g świeżych drożdży
1/2 kostki masła
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli

Składniki na kruszonkę:
2 łyżki mąki
2 łyżki cukru kryształu
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/4 kostki masła

Dodatkowo:
jajko do posmarowania chałki
 Przygotowanie:
Kruszonka 
Wszystkie składniki na kruszonkę umieścić w naczyniu, a następnie zagnieść je w palcach.
Ciasto 
Drożdże rozkruszyć i przełożyć do misy. Wsypać do nich łyżkę cukru kryształu oraz 2 łyżki mąki. Składniki zalać połową szklanki ciepłego mleka, dokładnie wymieszać trzepaczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut, by zaczyn podwoił objętość.
Kiedy zaczyn będzie pracował, roztopić masło i lekko je przestudzić.
Jajka ubić trzepaczką z pozostałym cukrem kryształem oraz cukrem waniliowym.  Do masy jajecznej stopniowo wsypywać mąkę zmieszaną z solą, wlać resztę mleka i roztopione masło. Na koniec dodać wyrośnięty zaczyn. Wszystkie składniki dokładnie z sobą wymieszać. Ciasto wyrabiać ręcznie tak długo, aż będzie odchodzić od rąk i stanie się elastyczne. W trakcie wyrabiania należy je podsypywać niewielką ilością mąki. Uformowane ciasto odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce w misie nakrytej bawełnianą ścierką. 
 
Po tym czasie powinno podwoić swoją objętość. 
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę. Podzielić je na cztery równe części (kulki). 
Każdy kawałek ciasta zrolować i uformować z niego podłużny wałek. 
Wszystkie wałeczki powinny być tej samej długości. Powstałe porcje ciasta oprószyć mąką, by podczas zaplatania ciasto się nie kleiło do rąk. Następnie wszystkie cztery wałki mocno zlepić z jednej strony. 
 
Zaplatanie polega na tym, aby pierwszy wałek z lewej strony zapleść naprzemiennie "nad" i "pod" kolejne wałki znajdujące się po prawej stronie.
 
W dalszej kolejności tak samo należy zaplatać pozostałe warstwy: zawsze wałek po lewej stronie przeplatać "nad" i "pod" kolejnymi w stronę prawą. Końcówki ciasta zapleść pod spód chałki i dobrze zacisnąć, by nie rozkleiły się podczas pieczenia. 
Zaplecioną w ten sposób chałkę przełożyć na wyłożoną pergaminem blaszkę i zostawić do wyrośnięcia na 15-20 minut. 
Po tym czasie ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać przygotowaną wcześniej kruszonką.
Piec 30 min w temp. 180 °C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz