Sernik tiramisu

Składniki:
(forma 28x28 cm)


Składniki na kruchy spód:
350 g ciasteczek owsianych
120 g masła

Składniki na masę serową:
1 kg sera z wiaderka
5 jaj
1 niepełna szklanka cukru kryształu
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki likieru amaretto
1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
1 szklanka śmietanki kremówki 30 %

Składniki na masę czekoladową:
400 ml śmietany kremówki
2 tabliczki gorzkiej czekolady (każda po 100 g)
2 łyżki wody
1 łyżeczka żelatyny
kakao

Dodatkowe składniki:
2 opakowania podłużnych biszkoptów
1/3 szklanki kawy espresso
1/3 szklanki likieru amaretto 


Przygotowanie:

Kruchy spód
Ciasteczka rozkruszyć najdrobniej jak się da, dodać do nich roztopione masło i całość dokładnie wymieszać łyżką. Uzyskaną masą wyłożyć dno wyścielonej pergaminem formy do pieczenia. Podpiec 10 min w temp. 180 °C.

Masa serowa
Całe jajka ubijać z cukrem do uzyskania gęstej masy. Następnie wlać likier amaretto, wsypać mąkę ziemniaczaną i całość wymieszać tylko do połączenia się składników. W dalszej części dodawać ser, serek mascarpone i wlać śmietankę. 

Poncz
Kawę i likier wlać do głębokiego talerza. W likierze namoczyć z dwóch stron biszkopty, które następnie należy układać jeden obok drugiego na podpieczonym spodzie. 
 
Na warstwę z biszkoptów wylać masę serową. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 170°C. Piec przez 60 minut. Po upieczeniu ciasto całkowicie wystudzić. Dopiero wówczas można przygotować masę czekoladową.

Masa czekoladowa
W wodzie rozpuścić żelatynę. Następnie do naczynia z żelatyną dodać połamaną na kawałki czekoladę, którą należy rozpuścić (najlepiej w kąpieli wodnej). Ubić schłodzoną śmietankę - najpierw na wysokich obrotach, w dalszej części na mniejszych. Do ubitej śmietanki wlać płynną, ale nie gorącą czekoladę z żelatyną. Masę wyłożyć na zimny sernik. Całość posypać kakao.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz