1 niepełna szklanka cukru trzcinowego
1 niepełna szklanka mąki tortowej
2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)
3 jaja
3-4 krople aromatu waniliowego
2 garście orzechów włoskich
Przygotowanie:
Naczynie postawić na kuchence i na małym ogniu podgrzewać składniki do ich całkowitego rozpuszczenia. Rondelek z płynną czekoladą i tłuszczem odstawić, by masa przestygła. W drugim naczyniu ubijać mikserem całe jaja z cukrem. Powinna powstać gęsta, puszysta konsystencja, do której należy wlać cienkim strumieniem przestudzoną i płynną masę czekoladową. Ciasto cały czas należy ucierać mikserem (na małych obrotach). W dalszej kolejności należy wsypać mąkę i wlać kilka kropel aromatu. Na koniec dać całe orzechy i ciasto wymieszać łyżką. Masę przełożyć do formy wyłożonej pergaminem.
Piec około 30 minut w temp. 160 °C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz