Składniki na ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka
1 jajko
50 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru kryształu
1 łyżeczka soli
1/4 kostki masła
Masło czosnkowo-ziołowe:
3/4 kostki masła
5 łyżek oliwy z oliwek
1 pęczek natki pietruszki
5 łyżek oliwy z oliwek
1/2 pęczka świeżego koperku
3-4 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka suszonych pomidorów
Przygotowanie:
Masło czosnkowo-ziołowe
W
czasie, kiedy rośnie ciasto, przygotować nadzienie ziołowe. Masło
roztopić, po czym zdjąć z ognia i ostudzić. Obrany czosnek przecisnąć
przez praskę. Natkę pietruszki oraz koperek drobno posiekać. Do
roztopionego masła wlać oliwę, dodać świeże i posiekane zioła, zioła
suszone, sól oraz czosnek. Całość dokładnie wymieszać.
Ciasto
Masło roztopić i przestudzić. Do misy, w której
będzie wyrabiane ciasto, wsypać przesianą mąkę, dodać do niej cukier, sól i
rozkruszone drożdże, wbić jajko, wlać ciepłe mleko i roztopione masło.
Wszystkie składniki dokładnie wyrobić tak, by powstało elastyczne, miękkie
ciasto. Właściwie wyrobione powinno odchodzić od dłoni. W razie potrzeby (gdyby
ciasto zbytnio się kleiło), podsypywać je odrobiną mąki. Wyrobione ciasto
odstawić w ciepłe miejsce w misie nakrytej ściereczką na 40-50 min, by
podrosło. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę.
Ciasto rozwałkować na kształt
prostokąta. Na całej powierzchni ciasta rozsmarować przygotowane masło ziołowe. Ciasto
przeciąć wzdłuż na 3-4 pasy o szerokości formy, w której będzie
pieczony chleb. Następnie każdy pasek zwinąć w harmonijkę i układać obok siebie w wyłożonej pergaminem tortownicy.
Ciasto układać w taki sposób, by wypełnić nim całą formę.
Chlebek nakryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 min, by ciasto podrosło. Po tym czasie chleb włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temp. 180 °C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz