Odrywany chlebek czosnkowo-ziołowy


Składniki:

Składniki na ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka
1 jajko
50 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru kryształu
1 łyżeczka soli
1/4 kostki masła

Masło czosnkowo-ziołowe:
3/4 kostki masła 
5 łyżek oliwy z oliwek
1 pęczek natki pietruszki
1/2 pęczka świeżego koperku
3-4 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka suszonych pomidorów

Przygotowanie:

Masło czosnkowo-ziołowe
W czasie, kiedy rośnie ciasto, przygotować nadzienie ziołowe. Masło roztopić, po czym zdjąć z ognia i ostudzić. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę. Natkę pietruszki oraz koperek drobno posiekać. Do roztopionego masła wlać oliwę, dodać świeże i posiekane zioła, zioła suszone, sól oraz czosnek. Całość dokładnie wymieszać.

Ciasto
Masło roztopić i przestudzić. Do misy, w której będzie wyrabiane ciasto, wsypać przesianą mąkę, dodać do niej cukier, sól i rozkruszone drożdże, wbić jajko, wlać ciepłe mleko i roztopione masło. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić tak, by powstało elastyczne, miękkie ciasto. Właściwie wyrobione powinno odchodzić od dłoni. W razie potrzeby (gdyby ciasto zbytnio się kleiło), podsypywać je odrobiną mąki. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce w misie nakrytej ściereczką na 40-50 min, by podrosło. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę.
Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Na całej powierzchni ciasta rozsmarować przygotowane masło ziołowe. Ciasto przeciąć wzdłuż na 3-4 pasy o szerokości formy, w której będzie pieczony chleb. Następnie każdy pasek zwinąć w harmonijkę i układać obok siebie w wyłożonej pergaminem tortownicy.
Ciasto układać w taki sposób, by wypełnić nim całą formę. 
Chlebek nakryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 min, by ciasto podrosło. Po tym czasie chleb włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temp. 180 °C.


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz