Ciasteczka migdałowe

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka zmielonych płatków migdałowych
1 niepełna szklanka cukru kryształu
3/4 kostki masła
2 jajka
4-5 kropel aromatu migdałowego
1/2 opakowania cukru migdałowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Przygotowanie:
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. 
W drugim naczyniu masło utrzeć na puch. Następnie wsypać cukier migdałowy i cukier kryształ, po czym dalej krótko ucierać. W trakcie ucierania wbijać po jednym jajku i wlać aromat migdałowy. Do masy maślanej dodawać stopniowo mąkę zmieszaną z migdałami, a całość dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto powinno być luźne, ale nie może się kleić. W razie potrzeby podsypać mąką tak, by dało się uformować kulkę. Ciasto na pół godziny przełożyć do zamrażarki. Po tym czasie wyłożyć je na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować na grubość około 4 mm. Foremkami wyciąć ciasteczka, ułożyć je na wyłożonej pergaminem formie i piec ok. 8-10 min w temp. 180 °C.
Podczas pieczenia pilnować, by ciasteczka się nie spaliły. Dobrze upieczone są jasne z lekko brązowymi brzegami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz