Babka czterosmakowa

Składniki:
6 jaj
1 kostka margaryny
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki cukru kryształu
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 szklanki oleju

Dodatkowo:
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1 kisiel truskawkowy
2 łyżki suchego maku
2 płaskie łyżki kakao

Polewa:
3 łyżki wody
2 łyżki cukru kryształu
1/2 kostki masła
4 kopiate łyżki mleka w proszku 

Przygotowanie: 

Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę na sztywno. W osobnym naczyniu margarynę utrzeć z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Następnie dodać żółtka i dalej ucierać. W trakcie ucierania wsypywać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, a na końcu wlać olej. Do utartej masy dodać ubitą pianę z białek i całość dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Masę podzielić na cztery części i do każdej z nich dodawać kolejno: budyń, kakao, suchy mak, kisiel. Każde z ciast przekładać naprzemiennie porcjami do formy wysmarowanej wcześniej masłem i podsypanej bułką tartą. Piec 50 min w temp. 170 °C.

 
Polewa

Do rondelka wlać wodę, wsypać cukier i dodać masło. Ustawić na ogniu i podgrzewać do roztopienia się tłuszczu i całkowitego połączenia się składników. Następnie rondelek zdjąć z ognia, po czy wsypać mleko w proszku. Masę wymieszać energicznie trzepaczką, by nie było grudek. Kiedy powstanie gładka masa, lekko ją wystudzić i można polewać babkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz