Mazurek z kajmakiem

Składniki:
2 kopiate szklanki mąki krupczatki
2/3 szklanki cukru pudru
1 kostka zimnego masła
1 łyżka gęstej śmietany
2 żółtka
szczypta soli
1 puszka mleka skondensowanego,
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w jednej misie. Wyrobić je ręką do całkowitego połączenia wszystkich produktów. Gotowe ciasto zawinąć w papier i schłodzić w lodówce (1 godzina). Po tym czasie ciasto rozwałkować i przenieść na wyłożoną pergaminem formę do pieczenia. Brzegi można ozdobić wałeczkiem skręconego ciasta. 
Piec w temp. 200 °C przez 15-20 minut do momentu, aż ciasto uzyska jasnozłoty kolor.
Otworzyć puszkę mleka skondensowanego i umieścić ją w napełnionym wodą garnku. Należy nalać tyle wody, by puszka była zanurzona, ale podczas gotowania woda nie dostała się do mleka. Mleko gotować 2 godz., aby odpowiednio zgęstniało. W trakcie gotowania od czasu do czasu mieszać łyżką. Właściwie przygotowane mleko powinno być gęste i ma przybrać złoty kolor. Gotową masę ostudzić. Posmarować nią upieczone i wystudzone ciasto. Tak przygotowany mazurek należy udekorować bakaliami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz