Karkówka po cygańsku

Składniki:
Składniki na mięso z dodatkami:
1 kg karkówki wieprzowej
1/2 kg pieczarek
2 papryki - czerwona i żółta
2-3 cebule
4-5 ogórków kiszonych
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku, tymianek
mąka pszenna do panierowania
olej do smażenia 

Składniki na sos:
1 szklanka wody
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki ketchupu pikantnego
1 łyżeczka granulowanego czosnku 
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 
1/3 łyżeczki chili
2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Sos 
Wymieszać ze sobą wszystkie składniki na sos. 

Mięso i dodatki
Obrane pieczarki pokroić w grube plastry. Papryki pozbawić gniazd nasiennych, po czym pokroić je w grubszą kostkę. Cebulę pokroić w piórka, a ogórki kiszone w plasterki.
 
Umytą i osuszoną karkówkę pokroić w plastry o grubości 1 cm. Każdy z nich natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz oprószyć z obu stron solą, pieprzem, papryką i tymiankiem. Następnie każdy plaster obtoczyć z dwóch stron w mące i smażyć na rumiano z obu stron w niewielkiej ilości oleju. Usmażone mięso zdjąć z patelni. Na dnie dużego naczynia żaroodpornego ułożyć połowę usmażonego mięsa.
Na mięso wyłożyć połowę pokrojonych i wymieszanych dodatków. Następnie w identyczny sposób ułożyć kolejną warstwę mięsa oraz dodatków. Przygotowany wcześniej sos wylać na wierzch potrawy. 
Naczynie żaroodporne przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 °C.  Zapiekać z funkcją termoobiegu przez 2 godziny. Podawać jako danie główne z ulubionymi dodatkami. Danie świetnie smakuje z ćwikłą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz