Składniki na mięso z dodatkami:
1 kg karkówki wieprzowej
1/2 kg pieczarek
2 papryki - czerwona i żółta
2-3 cebule
4-5 ogórków kiszonych
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku, tymianek
mąka pszenna do panierowania
olej do smażenia
Składniki na sos:
1 szklanka wody
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki ketchupu pikantnego
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1/3 łyżeczki chili
2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Sos
Wymieszać ze sobą wszystkie składniki na sos.
Mięso i dodatki
Obrane pieczarki pokroić w grube plastry. Papryki pozbawić gniazd
nasiennych, po czym pokroić je w grubszą kostkę. Cebulę pokroić w
piórka, a ogórki kiszone w plasterki.
Na mięso wyłożyć połowę pokrojonych i wymieszanych dodatków. Następnie w identyczny sposób ułożyć kolejną warstwę mięsa oraz dodatków. Przygotowany wcześniej sos wylać na wierzch potrawy.
Naczynie żaroodporne przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 °C. Zapiekać z funkcją termoobiegu przez 2 godziny. Podawać jako danie główne z ulubionymi dodatkami. Danie świetnie smakuje z ćwikłą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz