Składniki:
1 kostka zmielonego białego sera (250 g)
3/4 kostki masła
1 szklanka cukru kryształu
2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 jaja
skórka starta z jednej cytryny
sok z połówki cytryny
garść rodzynek (namoczonych wcześniej w rumie)
Dodatkowo:
tłuszcz do nasmarowania formy
bułka tarta
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło najpierw utrzeć na puch, a następnie wsypać cukier kryształ zmieszany z cukrem waniliowym i dalej ucierać. Stopniowo w trakcie ucierania dodawać kolejne produkty w następującej kolejności: ser, jajka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, startą skórkę cytrynową i sok z cytryny. Na koniec dodać rodzynki i całość delikatnie zamieszać.
Formę nasmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy.
Piec 60 min w temp. 160 °C. Babka jest upieczona, kiedy wyciągnięty z niej patyczek pozostaje suchy. Wierzch polać lukrem przygotowanym na bazie soku cytrynowego.
Formę nasmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy.
Piec 60 min w temp. 160 °C. Babka jest upieczona, kiedy wyciągnięty z niej patyczek pozostaje suchy. Wierzch polać lukrem przygotowanym na bazie soku cytrynowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz