Składniki:
300 g makaronu kokardki (mini)
1 brokuł
1 małe opakowanie pomidorków koktajlowych
3 ząbki czosnku
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
150 g startego sera mozzarella
150 g dowolnej szynki
250 ml śmietanki 30%
sól, pieprz, słodka papryka w proszku
bazylia, oregano
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przełożyć do naczynia. Brokuł podzielić na małe różyczki, ugotować w osolonej wodzie, a następnie ułożyć na makaronie. Pomiędzy różyczkami brokułu ułożyć połówki pomidorków koktajlowych. Szynkę pokroić w plasterki i rozłożyć ją na całej powierzchni.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do śmietanki dodać czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz ser mozzarella. Sos doprawić przyprawami, a następnie wylać go na całą powierzchnię zapiekanki.
Naczynie owinąć z wierzchu folią spożywczą i wstawić do nagrzanego do temp. 200 °C piekarnika. Zapiekać przez 15-20 minut.
Zapiekankę podawać na bieżąco, przed podaniem posypać ulubionym serem, np. parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz