(forma 21 x 32 cm)
Składniki na ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru kryształu
3 łyżki kwaśnej i gęstej śmietany
3 łyżki płynnego miodu
2 jajka
2 żółtka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na warstwę orzechową:
3 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki cukru kryształu
1/2 kostki masła
2 łyżki miodu
Składniki na krem budyniowy:
1/2 l mleka
1 kostka masła
4 łyżki cukru kryształu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru waniliowego
2 budynie śmietankowe
Dodatkowo:
1 puszka masy kajmakowej
Przygotowanie:
Ciasto
Mąkę połączyć z sodą, pokrojonym na małe kawałki masłem, cukrem, jajkami i żółtkami, miodem oraz śmietaną. Składniki najpierw siekać, a później zagnieść z nich ciasto. Gotowe podzielić na trzy równe części. Każdą z nich wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować i przełożyć na wyłożoną pergaminem formę do pieczenia. Dwa blaty należy piec 12 minut w temp. 170 °C. Właściwie upieczone powinny mieć piękny, miodowy kolor. Na trzeci blat wyłożyć warstwę orzechową, po czym ciasto piec w temp. 170 °C przez 15 minut.
Warstwa orzechowa
Orzechy dość grubo posiekać i przełożyć je do rondelka. Do garnka z orzechami dodać cukier, miód i masło. Garnek trzymać na małym ogniu. Od momentu, kiedy pojawią się bąbelki, masę należy cały czas mieszać i trzymać na ogniu przez kolejne 5 minut. Masę wyłożyć na trzeci blat i piec go 15 minut.
Krem budyniowy
Z 1/2 litra mleka odlać 1/3. Większą część mleka zagotować z cukrami. W tym czasie w reszcie zimnego mleka rozmieszać dwa opakowania suchego budyniu wraz z mąką ziemniaczaną. Masę budyniową wlać do gotującego się mleka, całość dokładnie i energicznie mieszać. Gdy budyń zgęstnieje, zdjąć go z ognia i odstawić do całkowitego ostudzenia. Kiedy budyń będzie zimny, masło utrzeć na puch. Nadal ucierając, dodawać do utartego masła schłodzony budyń. Mieszać całość do uzyskania gładkiego kremu.
Przełożenie:
blat - krem budyniowy - blat - masa kajmakowa - blat z orzechami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz