Składniki:
4 duże papryki2 marchewki
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1,5 l bulionu
sól i pieprz słodka papryka w proszku
szczypta chili
świeży rozmaryn
Przygotowanie:
Marchewkę, czosnek i cebulę obrać. Marchewkę pokroić na mniejsze kawałki, cebulę przekroić na pół. Papryki przekroić wzdłuż, po czym usunąć z nich gniazda nasienne. Warzywa przełożyć na wyścieloną pergaminem formę. Zapiekać w piekarniku przez 20 minut w temp. 200°C.
Upieczone warzywa ostudzić. Z papryk usunąć skórkę. Zapieczone warzywa przełożyć do garnka z bulionem, zagotować. Trzymać na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie zupę zdjąć z ognia i całość zmiksować. Zupę ponownie umieścić na kuchence. Doprawić ją solą, pieprzem, papryką w proszku oraz chili. Do garnka włożyć dwie gałązki rozmarynu. Zupę trzymać na małym ogniu przez 5 minut. Podawać z ulubionym pieczywem.
Upieczone warzywa ostudzić. Z papryk usunąć skórkę. Zapieczone warzywa przełożyć do garnka z bulionem, zagotować. Trzymać na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie zupę zdjąć z ognia i całość zmiksować. Zupę ponownie umieścić na kuchence. Doprawić ją solą, pieprzem, papryką w proszku oraz chili. Do garnka włożyć dwie gałązki rozmarynu. Zupę trzymać na małym ogniu przez 5 minut. Podawać z ulubionym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz