Składniki:
1 niepełna szklanka mleka
1 niepełna szklanka letniej wody
4,5 szklanki mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
1 łyżka masła
2 łyżeczki cukru kryształu
Przygotowanie:
Do rondelka wlać mleko i je podgrzać. Rondelek zdjąć z ognia. Do ciepłego mleka wsypać cukier i sól, dodać masło i drożdże. Całość dokładnie mieszać trzepaczką do całkowitego rozpuszczenia się tłuszczu i drożdży. Następnie do mleka z pozostałymi składnikami wlać wodę. Mleko z wodą przelać do większego naczynia lub malaksera. Wsypywać po kopiatej szklance mąki i cały czas mieszać (lub wyrabiać ręcznie) do powstania gładkiego, bardzo miękkiego, elastycznego i klejącego ciasta.
Jeżeli ciasto wyrabiane jest ręcznie, w końcowej fazie podsypać je mąką i wyrobić tak, by przestało się kleić do rąk. Gdy ciasto wyrabiane jest w malakserze, przełożyć je do oprószonej mąką misy i również wyrobić tak, by nie było klejące.
Misę z ciastem nakryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut, by podwoiło swoją objętość.
Po godzinie wyrośnięte ciasto delikatnie przełożyć na podsypaną mąką stolnicę. Przekroić je na cztery części i delikatnie formować kształt bagietek.
W tym celu z każdego kawałka należy ukształtować wałeczek o długości blachy do pieczenia i, trzymając go jednocześnie za dwa końce, zwijać spiralnie każdą porcję ciasta z dwóch stron. Uformowane bagietki ułożyć na blaszce w przygotowanych z pergaminu "rynienkach", które pozwolą zachować kształt i zapobiegną sklejeniu się podczas wyrastania.
Tak przygotowane bagietki odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
Wyrośnięte włożyć do nagrzanego do temp. 230 °C piekarnika. Piec 20-25 minut. Dobrze upieczone bagietki powinny wydawać głuchy dźwięk, gdy postuka się je od spodu, a ich skórka ma być chrupiąca.
Nie ma to jak domowe najlepsze. Pozdrawiam serdecznie :) ❤
OdpowiedzUsuńDokładnie, też tak uważam. Również przesyłam ciepłe pozdrowienia.
OdpowiedzUsuńPróbowałam kiedyś ale nie wyszły za dobre. Od tamtej pory wolę sobie zamówić z https://zakupyw24h.pl/158-pieczywo pieczywo przy okazji jak tworzę zamówienie na artykuły spożywcze z dostawą do domu. Zawsze świeze i pyszne. Ja nie mam talentu do wypieków niestety.
OdpowiedzUsuńOczywiście na co dzień warto korzystać z gotowych i prostych rozwiązań, które ułatwiają nasze życie. Jednakże nic nie zastąpi zapachu świeżego pieczywa, jaki unosi się w domu w trakcie pieczenia. Zawsze warto próbować:)Pozdrawiam.
Usuń