Pączki


Składniki:
4 szklanki mąki krupczatki lub pszennej
1,25 szklanki ciepłego mleka
6 żółtek 
4 kopiaste łyżki cukru kryształu
50 g świeżych drożdży 
1/4 kostki masła
2 łyżki spirytusu
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli 
 
Dodatkowo:
konfitura do nadziewania  
cukier puder do posypania
Przygotowanie: 
Rozczyn
Rozkruszone drożdże wymieszać z dwiema łyżkami cukru. Kiedy drożdże się rozpłyną, dodać 2 łyżki mąki i 1/4 szklanki ciepłego mleka. Całość dokładnie wymieszać trzepaczką. Naczynie z zaczynem nakryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut, by zaczyn podwoił swoją objętość. 
Zaczyn można również trzymać w piekarniku nagrzanym do 30 °C.
 
Ciasto
Gdy zaczyn urośnie, w drugim dużym naczyniu utrzeć żółtka z resztą cukru kryształu i cukrem waniliowym. Następnie, podczas dalszego wyrabiania ciasta ręcznie lub za pomocą robota, partiami dosypywać mąkę ze szczyptą soli i wlewać ciepłe mleko. Pod koniec wlać płynne masło, a na koniec alkohol. Wyrobione ciasto można przez 10 minut wyrabiać za pomocą robota lub wyjąć je z misy na stolnicę i, bez zbędnego podsypywania mąką, wyrabiać ręcznie do momentu, aż przestanie się kleić do rąk i deski (ok. 15-25 minut). Kiedy powstanie elastyczne ciasto, przełożyć je do dużej misy. Naczynie nakryć bawełnianą ściereczką, po czym odstawić je na 1 godzinę w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość. 
Po godzinie wyrośnięte ciasto znów przełożyć na stolnicę i wyrabiać ręcznie przez kilka minut, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. 
Następnie z ciasta uformować rulon i podzielić go nożem na kilkanaście (16-18) mniejszych kawałków, z których powstaną pączki. Z każdego w rękach uformować kulkę i lekko ją spłaszczyć. 
Tak przygotowane pączki nakryć na stolnicy bawełnianą ściereczką i pozostawić na 20 minut, by podrosły. 
W tym czasie w garnku powoli rozgrzać olej do temperatury 170°C. Wyrośnięte pączki wrzucać na rozgrzany tłuszcz. Smażyć od 1 do 2 minut z każdej strony.
 
Usmażone odłożyć na papierowy ręcznik, by pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Ostudzone pączki nadziewać ulubioną konfiturą lub kremem. Dekorować lukrem, polewą bądź cukrem pudrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz