(forma 24x35 cm)
Składniki na biszkopt:
6 jaj
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 szklanki cukru kryształu
1 łyżka octu
Składniki na biszkopt orzechowy:
4 jaja
4-5 łyżek mielonych orzechów włoskich
3 łyżki bułki tartej
4 łyżki cukru kryształu
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę jogurtową z galaretkami:
1 kg jogurtu greckiego
3 galaretki w różnych kolorach
łyżek żelatyny
5-6 łyżek cukru pudru
Mus mango:
1 duży owoc mango
1 goździk
1 łyżeczka żelatyny
Przygotowanie:
Biszkopt
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę. Pod koniec ubijania wsypać cukier. Ubijać tak długo, aż masa będzie lśniąca i sztywna. Dalej dodawać po jednym żółtku i wciąż ucierać. Na koniec partiami wsypywać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i wlać ocet. Delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylać do formy wyłożonej pergaminem. Piec ok. 20-30 min w temp 160 -170°C.Po upieczeniu zimny biszkopt przekroić na dwa blaty.
Biszkopt orzechowy Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę. Pod koniec ubijania wsypać cukier. Ubijać tak długo, aż masa będzie lśniąca i sztywna. Dalej dodawać po jednym żółtku i wciąż ucierać. Na koniec partiami wsypywać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i wlać ocet. Delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylać do formy wyłożonej pergaminem. Piec ok. 20-30 min w temp 160 -170°C.Po upieczeniu zimny biszkopt przekroić na dwa blaty.
Białka
oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywno. Następnie dodać
żółtka i powoli wymieszać je z pianą. Na koniec dosypać mąkę zmieszaną z
proszkiem do pieczenia, bułką i orzechami. Całość delikatnie wymieszać,
wylać do przygotowanej formy do pieczenia (tej samej wielkości, jak
blaszka z biszkoptem). Piec w temp. 160-180 °C przez ok. 15-25
minut.
Masa jogurtowa z galaretkami
Każdą z galaretek rozpuścić w osobnym naczyniu, w ok. 300 ml wody. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia. Gotowe galaretki wyjąć z misek i pokroić w kostkę.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Mieszać do czasu, aż całkowicie się rozpuści. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Jogurt przez chwilę miksować z cukrem pudrem. Cienkim strumieniem wlać zimną żelatynę i szybko wymieszać. Do masy dodać pokrojone w kostkę kolorowe galaretki i dokładnie wymieszać całość łyżką.
Mus mango
Żelatynę rozpuścić w 3-4 łyżkach gorącej wody. Mango umyć, obrać, pokroić w kawałki i przełożyć do garnka. Zagotować w rondelku z goździkiem. Kiedy mango będzie miękkie, zdjąć z ognia. Przyprawę wyjąć, a mango zmiksować. Do owocowej masy dodać płynną żelatynę. Odstawić do ostygnięcia.
Przełożenie:
biszkopt - 1/2 masy jogurtowej - biszkopt orzechowy - 1/2 masy jogurtowej - mus mango - biszkopt
Tort ozdobiłam kremem wykonanym na bezie szwajcarskiej. Boki "stadionu" udekorowane tykami w formie przeplatanki koszyczka, góra w formie murawy powstała z dodatkiem zielonego barwnika spożywczego.
Mus mango
Żelatynę rozpuścić w 3-4 łyżkach gorącej wody. Mango umyć, obrać, pokroić w kawałki i przełożyć do garnka. Zagotować w rondelku z goździkiem. Kiedy mango będzie miękkie, zdjąć z ognia. Przyprawę wyjąć, a mango zmiksować. Do owocowej masy dodać płynną żelatynę. Odstawić do ostygnięcia.
Przełożenie:
biszkopt - 1/2 masy jogurtowej - biszkopt orzechowy - 1/2 masy jogurtowej - mus mango - biszkopt
Tort ozdobiłam kremem wykonanym na bezie szwajcarskiej. Boki "stadionu" udekorowane tykami w formie przeplatanki koszyczka, góra w formie murawy powstała z dodatkiem zielonego barwnika spożywczego.
Świetny efekt. Myślę, że to może być idealny tort na Dzień Dziecka dla chłopca albo dziewczynki, która jest fanką piłki nożnej. Moja parka (syn i córa) bardzo się tym sportem interesują co mnie cieszy, bo dzielą pasję po rodzicach. Myślę, że zamówię taki tort im z e-torty bo sama nie potrafię piec tak wymyślnych ciast.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że mogłam służyć jako źródło inspiracji:)
Usuń