Składniki:
1,5 kg schabu
3 ząbki czosnku
5 listków laurowych
6 ziarenek ziela angielskiego
1 duża marchew
1 duża pietruszka
1 cebula
sól, pieprz
słodka papryka w proszku
2 gałązki świeżego rozmarynu
Przygotowanie:
Warzywa obrać. Marchew i pietruszkę pokroić w grube plastry, cebulę w piórka. Czosnek przecisnąć przez praskę. Umyte i osuszone mięso przełożyć na deskę lub do miski. Schab dokładnie natrzeć z każdej strony solą, pieprzem, papryką w proszku, przeciśniętym czosnkiem i rozdrobnionymi w palcach listkami świeżego rozmarynu.
Mięso zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 2 godz do lodówki, by przeszło przyprawami. Mięso można również przygotować wieczorem. Po wyjęciu z lodówki, mięso odwinąć z folii, przełożyć je do rękawa, do którego należy dodać ziele angielskie, liść laurowy i pokrojone warzywa. Rękaw związać sznureczkiem z dwóch stron. Mięso przełożyć do naczynia i piec w temp. 190 °C przez 1,5 godziny.
Po upieczeniu mięso zostawić w piekarniku jeszcze przez kilka minut. Następnie wyjąć je z rękawa. Podpieczone warzywa i płyny z mięsa zmiksować do powstania sosu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz