Tort śmietanowo-truskawkowy

Składniki:
(forma ⌀ 27 cm)

Składniki na biszkopt:
8 jaj
1,5 szklanki cukru kryształu
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na żelkę truskawkową:
400 g świeżych truskawek
5 łyżek wody
1,5 łyżki żelatyny

Masa śmietanowa:
0,5 l śmietany 30 %
1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
4 kopiate łyżki cukru pudru
2 płaskie łyżki żelatyny
1/3 szklanki wrzącej wody

Masa z białą czekoladą:
1,5 tabliczki białej czekolady (150 g)
1,5 szklanki śmietany kremówki
1 łyżka żelatyny

Dodatkowo:
200 g świeżych truskawek
100 g świeżych borówek amerykańskich

Przygotowanie:

Biszkopt
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie wsypać cukier i całość krótko mieszać. W trakcie dalszego ucierania dodać żółtka. Wymieszać je tylko do połączenia się składników. Na koniec wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i znów całość dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem formę do pieczenia i piec 35 min w temp. 170 °C. Po upieczeniu biszkopt ostudzić i przekroić na trzy równe blaty. 
Żelka truskawkowa
Żelatynę zalać w szklance wodą i poczekać 5 min, by napęczniała. Do rondelka przełożyć truskawki i zasypać je cukrem. Owoce podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż zmiękną. Wtedy rozdrobnić je blenderem na papkę. Truskawkową papkę podgrzewać na małym ogniu do momentu wrzenia. Rondelek zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę. Całość energicznie wymieszać, by żelatyna całkowicie się rozpuściła (nie wolno zagotować, bo żelatyna straci właściwości żelujące). Masę ostudzić, po czym przelać do okrągłej formy, mniejszej od średnicy tortu. Aby żelka dobrze się wyjęła, naczynie warto wyścielić na dnie folią spożywczą. Masę schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. 

Masa śmietanowa
Żelatynę zalać wodą i dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. W miarę możliwości płynna żelatyna powinna być przestudzona. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijać na wysokich obrotach. Kiedy zacznie gęstnieć, zmniejszyć obroty miksera, wsypać cukier puder, ubijać do momentu, aż zgęstnieje. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone. Powoli wymieszać go z ubitą śmietanką. W trakcie ubijania wlewać płynną żelatynę i całość znów wymieszać tylko do połączenia się składników.
Masa z białą czekoladą
Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody i odstawić na kilka minut, by napęczniała. W tym czasie w rondelku na małym ogniu podgrzać 1/2 szklanki śmietany kremówki. Kiedy śmietanka zacznie wrzeć, rondelek zdjąć z ognia i do gorącej śmietanki dodać połamane kawałki białej czekolady. Całość dokładnie rozmieszać trzepaczką do całkowitego roztopienia się czekolady. Napęczniałą żelatynę dodać do ciepłej masy czekoladowej. Mieszać tak długo trzepaczką, aż żelatyna dokładnie rozpuści się w masie. Masę czekoladową przestudzić, by nie była ciepła (inaczej zwarzy się krem). Kiedy masa czekoladowa będzie schłodzona, ale nadal płynna, w misie ubić pozostałą, dobrze schłodzoną śmietankę. Przed końcem ubijania partiami wlewać ostudzoną białą czekoladę. Odtąd całość mieszać trzepaczką tylko do połączenia się składników (nie mieszać mikserem ani robotem). 
Przełożenie:
biszkopt I - 1/3 masy śmietanowej - żelka truskawkowa - 1/3 masy śmietanowej - biszkopt II - 1/3 masy śmietanowej - owoce - masa z białą czekoladą - biszkopt III
Tort został otynkowany kremem maślanym na bezie szwajcarskiej. Ozdobiłam go świeżymi kwiatami róż i margaretek oraz różową piwonią ze sklepu Ditarte, która pięknie dopełniła całości. W Ditarte można znaleźć wiele pięknych dekoracji tortowych na każdą okazję. Są ręcznie robione i wyglądają naturalnie. Polecam!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz