Krem maślany na bezie szwajcarskiej


Składniki:
3 białka
1 szklanka cukru kryształu (200 g)
1,5 kostki masła (300 g)
Przygotowanie:
Przygotować garnek z wodą. Umieścić go na palniku, wodę zagotować. Nad garnkiem z wrzącą wodą umieścić misę, do której należy wbić białka i wsypać cukier. Białka lekko roztrzepać trzepaczką tak, by cukier całkowicie się rozpuścił. Aby to sprawdzić, wystarczy rozetrzeć pianę między palcami. W dobrze roztrzepanej pianie cukier nie będzie wyczuwalny. Następnie miskę z białkami zdjąć z ognia. Gdyby masa była zbyt ciepła, należy ją przestudzić. Kiedy masa będzie chłodna, przelać ją do misy miksera i ucierać przez 10 -15 minut. Dobrze ubite białka powinny zgęstnieć i być zimne. 
W dalszej części masę znów miksować przez kolejne 10 minut, ale w trakcie ucierania do białek dodawać po kawałku miękkiego masła. Podczas ucierania masa przez moment będzie wyglądała jak zwarzona, ale nie należy wtedy przerywać ubijania. Gotowy krem powinien być gładki i lśniący. Taki krem można zabarwić barwnikami spożywczymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz