Ciasteczka makowe

Składniki:
3,5 szklanki mąki pszennej
3 jaja
1 szklanka cukru kryształu
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 kostki margaryny
1/4 kostki smalcu
1 łyżka suchego maku
szczypta soli

Dodatkowo:
twarda marmolada - do przełożenia
suchy mak - do posypania ciasteczek
Przygotowanie:
Przesianą mąkę posiekać ze szczyptą soli, margaryną, smalcem, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i cukrem kryształem. Następnie dodać jaja oraz mak, po czym wszystko razem wyrobić. Ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość ok. 6-8 mm. Małym kieliszkiem lub literatką wykrawać okrągłe ciasteczka. Jedną stronę każdego ciastka obtoczyć w suchym maku. Tak przygotowane ciastka układać na formie wyłożonej pergaminem. Ciastka piec przez 10 minut w temp. 200 oC.
 
W trakcie wałkowania nie podsypywać zbytnio mąką wierzchniej strony ciasta. Ta powinna być lekko klejąca, by po wycięciu ciasteczka dobrze oblepiły się makiem. 
Upieczone i ostudzone ciasteczka sklejać po dwa, smarując je marmoladą.  
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz