Klasyczne ciasto bądź deser z dodatkiem niebanalnego dodatku nabiera zupełnie nowego smaku. Zachęcam do kulinarnych eksperymentów z delikatną, aromatyczną i wonną lawendą. Do jogurtowego ciasta dodałam suszone kwiaty lawendy szerokolistnej, zaś wnętrze muffinek wypełniłam pyszną konfiturą śliwkowo-lawendową. Konfiturę można wykonać samodzielnie, jednak tym razem skorzystałam z gotowego produktu, który nabyłam w znajdującej się niedaleko Rzeszowa Lawendowej Winnicy.
1 mały kubek jogurtu naturalnego (180 g)
4 jaja
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka cukru kryształu
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka suszonych kwiatów lawendy szerokolistnej
kilka kropel aromatu migdałowego
Dodatkowo:
dżem śliwkowo-lawendowy
Przygotowanie:
Ciasto
Do
jednej misy wbić jajka, dodać jogurt, aromat migdałowy i wlać olej. Wszystkie mokre składniki roztrzepać trzepaczką do całkowitego
połączenia się produktów.
W
drugiej misie wymieszać wszystkie sypkie składniki, tj. przesianą mąkę,
cukier kryształ, sodę, suche kwiaty lawendy. Składniki sypkie przesypać do naczynia z masą
jajeczną. Całość dokładnie wymieszać łyżką do momentu, aż połączą się
wszystkie składniki i utworzą jednolitą masę.
Do przygotowanych papilotek najpierw nałożyć łyżkę ciasta. Następnie na środek nałożyć małą łyżeczką konfiturę, którą należy pokryć drugą łyżką ciasta.
Papilotki z ciastem uzupełnić do 2/3 wysokości, ponieważ w trakcie pieczenia babeczki rosną. Muffiny piec przez 20 minut w temp. 180 °C.
Po upieczeniu babeczki udekorować ulubionym kremem.
Do przygotowanych papilotek najpierw nałożyć łyżkę ciasta. Następnie na środek nałożyć małą łyżeczką konfiturę, którą należy pokryć drugą łyżką ciasta.
Papilotki z ciastem uzupełnić do 2/3 wysokości, ponieważ w trakcie pieczenia babeczki rosną. Muffiny piec przez 20 minut w temp. 180 °C.
Po upieczeniu babeczki udekorować ulubionym kremem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz