Kruche ciasteczka

 
Składniki:
3,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru pudru
2 jajka
1 kostka masła
1 cukier waniliowy
1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu cytrynowego
szczypta soli

Dodatkowo:
roztopiona biała czekolada
posypka cukrowa
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wyrobić ręcznie do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i cienko rozwałkować. Foremkami wykrawać  ciasteczka o dowolnych kształtach. Ciasteczka przełożyć na wyłożoną pergaminem blaszkę. Piec 10-15 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu schłodzone ciastka udekorować polewą z białej czekolady i kolorową posypką. Ciasteczka przechowywać w zamkniętym metalowym pudełku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz